Tämä on toinen osa artikkelisarjassamme, jossa perehdytään siihen, kuinka LED-kasvivalot voivat vaikuttaa lehtivihannesten nitraattitasoihin. Asiasta on näkemyksiä molemmin puolin. Jotkut haluavat pienentää vihannesten nitraattitasoja, kun taas toiset haluavat suurentaa niitä. Philips lighting Research, HAS School for Agriculture ja Wageningen University suorittivat kolme samanaikaista koetta ja havaitsivat, että kasvien nitraattitasoja voidaan pienentää tai suurentaa.
Kokeet tehtiin samaan aikaan talvella, yksi HID-ylävalaistuksella varustetussa kasvihuoneessa, yksi LED-ylävalaistuksella varustetussa kasvihuoneessa ja yksi LED-valaistuksella varustetussa sisätilaviljelmässä. Kaikissa kolmessa kokeessa käytettiin täsmälleen samoja salaattikasveja ja samaa lannoitetta. Etenkin sisätilan viljelykasveissa oli huomattavasti pienemmät nitraattipitoisuudet, koska niitä kasvatettiin johdonmukaisesti oikeanlaisella valomäärällä joka päivä.
Kasvihuoneessa HID- ja LED-valaistuksessa kasvatettujen kasvien nitraattipitoisuus oli korkeampi, koska niihin vaikuttivat erilaiset ilmasto-olosuhteet ja niiden valotaso ei ollut optimaalinen. Kasveilla oli pilvisiä, aurinkoisia, kylmempiä ja lämpimämpiä päiviä, joiden aikana kasvien lehtiin kertyi nitraatteja. Tämän kokeen tulokset vahvistivat, että LED-valaistuksen lisäksi ilmasto on tärkeä parametri nitraattien vähentämisen hallinnassa.
Useimmissa salaattikasveissa saavutettiin alle 1 500 mg/kg -nitraattipitoisuus pelkästään räätälöimällä valoresepti kasvuympäristöön sopivaksi. Tämä ei vaikuttanut satoon tai muihin laatutekijöihin, kuten säilyvyyteen ja vitamiinipitoisuuteen. Valoreseptin yhdistäminen dynaamiseen kastelustrategiaan voi edelleen laskea näitä pitoisuuksia. Samanlaista strategiaa voitaisiin soveltaa myös kasvihuoneessa, jossa käytetään LED-lisävalaistusta, säätämällä ilmastoparametrit ja valaistus toimimaan yhdessä. LED-valaistuksella tehdyssä kasvihuonekokeessa saavutimme alhaisemmat nitraattipitoisuudet kuin HID-valaistuksella varustetussa kasvihuoneessa.