Neljä tulosta, jotka voit saavuttaa dynaamisten LED-kasvivalojen avulla vertikaaliviljelmissä

LED-valaistuksen kasvattaessa suosiotaan viljelijöiden keskuudessa LED-valaistustekniikka on kehittynyt nopeasti tarpeita vastaavaksi. Valaisimista on tullut aiempaa tehokkaampia, taloudellisempia ja monipuolisempia. Nyt niistä tulee älykkäämpiäkin! Signifyn GrowWise-tutkimuskeskuksessa olemme kokeilleet valaisinta, jonka valon väriä voidaan säätää ja joka tarjoaa sisätilaviljelyyn aivan uudentasoista valaistuksen joustavuutta. GreenPower LED -tuotantomoduuli 3.0 mahdollistaa sekä värispektrin että valotasojen säätämisen, mikä puolestaan mahdollistaa niin sanottujen dynaamisten valaistusreseptien luomisen. Olemme GrowWisella tehneet laajaa dynaamisten valoreseptien tutkimusta ja haluammekin nyt kertoa neljästä mahtavasta tutkimustuloksesta.

1: Vihreän muuttaminen punaiseksi juuri ennen sadonkorjuuta

Punainen värivaloreseptimme on kenties vahvin näyttö siitä, miten dynaaminen valoresepti voi kehittää viljelijän liiketoimintaa. Olemme testanneet monilla lehtivihanneksilla muuttamalla värispektriä ja/tai valotasoja vain muutamaa päivää ennen sadonkorjuuta. Vihreät lehdet ovat tavallisesti hyvin tehokkaita fotosynteesissä, kun taas punaiset lehdet (esimerkiksi punainen lehtisalaatti, opaali basilika, punainen pinaattikiinankaali ja mizuna) ovat paljon tehottomampia. Ulkotiloissa ei voi hallita sitä, kasvattaako sato vihreitä vai punaisia lehtiä. Sisätiloissa voidaan kuitenkin käyttää ensin dynaamista valoreseptiä ja kasvattaa vahva, vihreä ja voimakas latvusto. Sen jälkeen voidaan käyttää punaista valoreseptiä punaisen pigmentin kehittämiseksi juuri ennen sadonkorjuuta. Tämän menetelmän avulla viljelijät saavat runsaamman sadon yhä terveempää, eloisan väristä punaista satoa.1

2: Nitraattipitoisuuksien vähentäminen lehtivihanneksissa

Olemme havainneet, että kun pinaattiin ja lehtisalaattiin käytetään tiettyä valoreseptiä vain muutamia päiviä ennen sadonkorjuuta, niiden nitraattipitoisuuksia voidaan vähentää. Ulkona tai kasvihuoneessa on vaikeaa hallita nitraattien määrää tietyissä vaiheissa vuotta. Dynaamisen valaistusvaihtoehdon käyttö kasvukauden lopussa mahdollistaa nitraattipitoisuuden vähentämisen, eli viljelijät pystyvät hallitsemaan nitraattien määrää. Tämä on tärkeää etenkin useissa maissa, joissa viljelijöillä on hyvin tiukat nitraattirajoitukset, joiden noudattaminen on erityisen haasteellista tietyissä vaiheissa vuotta. Heille voi olla oikeista valaistusvaihtoehdoista kiinni, jääkö kasvi hyväksymättä tai voidaanko se laittaa myyntiin.

3: C-vitamiinin lisääminen rucolaan

Pystyimme lähes kaksinkertaistamaan rucolan C-vitamiinipitoisuuden. Teimme sadonkorjuuta edeltävän erityiskäsittelyn, joka lisäsi C-vitamiinipitoisuuta lehdissä. Arvot olivat korkeammat kuin USDA:n julkaisemat rucolan arvot ja nostavat tämän lehtivihanneksen C-vitamiinipitoisimpien sellaisten hedelmien kuten kiivin luokkaan! Tulokset todistavat, että ruoan funktionaalisten ainesosien pitoisuutta on mahdollista lisätä luonnonmukaisesti – vain viljelemällä eri tavalla. Viljelijät voivat käyttää dynaamisia valoreseptejä funktionaalisten elintarvikkeiden nousevaan kysyntään vastaamiseksi.

4: Säilyvyysajan pidentäminen

Dynaamisten valoreseptien etuihin kuuluu myös sadon säilyvyysajan pidentäminen. Meillä on käsittelyitä (sadonkorjuuta edeltäviä ja sen aikaisia), jotka voivat pidentää sadon säilyvyysaikaa jopa kuudella päivällä sadon tyypin mukaan. Tästä viljelijä voi saada valtavan markkinaedun, ja ruokaketjun myöhemmissä vaiheissa tulee tavallista vähemmän hävikkiä.

GrowWise

Muita dynaamisten valoreseptien etuja

Näiden merkittävien tulosten salaisuus on joustavuus, jonka viljelijät dynaamisista valoresepteistä saavat. Spektrin värillä ja valon voimakkuudella on mahdollista vaikuttaa kasvien ominaisuuksiin kuten makuun, väriin, tekstuuriin ja ravinnepitoisuuteen – ilman valaistusasennuksen muuttamista. Värisäädettävästä valaistuksesta voi saada liiketoiminnallisia etujakin. Värisäädettävä valaistus tekee vertikaaliviljelmästä joustavamman. Erilaisia satoja on mahdollista kasvattaa eri aikoina. Tässä on ero erillisiin valaistusmoduuleihin, joissa on kiinteät valaistusparametrit. Samalla asentamisesta ja logistiikasta tulee helpompaa. Työvoimakustannuksetkin alenevat, koska yksi värisäädettävä moduuli voi tehdä saman kuin useat erilliset moduulit. Viljelijät voivat säästää energiakustannuksissa säätämällä valon tason kutakin kasvatusjaksoa vastaavaksi. Dynaamisista valoresepteistä viljelijät voivat saada myös kilpailuedun, koska sadon laatu ja määrä voidaan optimoida hienosäätämällä kasvua ja kasvien ulkonäköä.

Miten tästä eteenpäin?

Tämä on vasta alkua, koska odotamme dynaamisten valoreseptien uuden kehityksen suorastaan räjähtävän. Miten voimme käyttää niitä sadon ravinnepitoisuuden lisäämiseksi? Miten erilaiset auringonnousu- ja auringonlaskuasetukset voivat hyödyttää satoa? Eri aaltopituuksien käyttäminen päivän eri aikoina tarjoaa lähes ehtymättömästi mahdollisuuksia. Tällaisista dynaamisen valaistuksen vaihtoehdoista kerätään parhaillaan käyttökokemuksia, mutta se on vain pieni osa tekeillä olevasta tutkimustyöstä. Tiedämme, että viljelijät saavat dynaamisesta valaistuksesta loputtomasti mahdollisuuksia ja odotamme paljon lisää merkittäviä tuloksia vastedeskin. Lue Hortiblogia, niin näet aina uusimmat tulokset.

1 Nicole, C.C.S., Charalambous, F., Martinakos, S., van de Voort, S., Li, Z., Verhoog, M. and Krijn, M. (2016). Lettuce growth and quality optimization in a plant factory. Acta Hortic. 1134, 231-238 DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1134.31

Stefan van de Voort

Stefan van de Voort on Signify Horticulture LEDin kasviasiantuntija. Hän työskentelee GrowWise Centerissä. Hänen työnsä keskittyy kasvureseptien luomiseen ja siten oikean tasapainon löytämiseen sadon kasvun, laadun ja taloudellisuuden välille. Hän tutkii kasvatusjärjestelmiä, valaistusstrategioita, kasvilajikkeita ja ilmaston vaikutuksia ymmärtääkseen viljelmien tarpeet.

Thijs van den Bergh on Signify Horticulture LEDin kasviasiantuntija, joka työskentelee GrowWise Centerissä. Hänen työnsä keskittyy sellaisten kokeiden määrittämiseen ja toteuttamiseen, joiden tarkoituksena on kehittää kasvureseptejä tietynlaisia ominaisuuksia sisältävien satojen tehokkaaseen kasvattamiseen. Hän tutkii valoa, viljelyjärjestelmiä, ilmastoa ja ravinteita monenlaisten viljelykasvien osalta. Tässä blogissa Thijs kertoo uusimmat tulokset kasvatuskokeista, jotka on suoritettu monikerroksisessa kasvuympäristössä ilman päivänvaloa.

Thijs van den Bergh
Celine Nicole

Tohtori Céline Nicole on Philips lighting Research vanhempi kasviasiantuntija. Hän optimoi tekniikan avulla LED-valaistuksella kasvatettavien kasvien kasvun ja laadun. Hänen työnsä keskittyy lehtivihanneksiin ja niiden sadonkorjuun jälkeisiin ominaisuuksiin kuten makuun, säilyvyysaikaan ja ravinnepitoisuuteen. Tässä artikkelisarjassa hän kertoo lisää sadon kasvattamisesta vertikaaliviljelmissä ja vaikutuksista elintarviketuotannon määrään ja laatuun.

Asiaan liittyvät artikkelit

Haluatko hallita lehtivihanneksien nitraattitasoja?

Kasvattamalla lehtivihanneksia LED-kasvivaloilla sisätiloissa ja vertikaalisessa kasvatusympäristössä tutkijat havaitsivat, että kasvien nitraattitasoja voi nostaa tai laskea.

Tunnistimien ja tiedonkeruun rooli menestyvässä vertikaaliviljelyssä

Tunnistimilla ja tiedoilla on keskeinen rooli vertikaaliviljelyssä, ja niillä voidaan muovata vertikaaliviljelyn tulevaisuutta. Tunnistimien avulla voidaan seurata kasvuolosuhteita, tunnistaa poikkeavuuksia ja havaita ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Ota yhteyttä

Liity tiimiimme

Haluatko liittyä tiimiimme ja löytää parhaan reseptin kasvaaksesi ammattilaisena? Katso lisätietoja urasivultamme.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää kasvihuoneviljelyn LED-valaistuksesta uusimmista artikkeleistamme ja asiakasesimerkeistämme.