HPS- ja LED-valojen yhdistäminen suurempien tomaattisatojen ja pidempien valaistusaikojen saavuttamiseksi

Syyskuun puolivälissä 2018 aloitimme uuden kokeilukierroksen tomaattien esittelykasvihuoneessamme Delphy Improvement Centre ‑keskuksessa. Tässä projektissa De Ruiter Seedsin Merlice-terttutomaatteja viljellään käyttämällä valaistusratkaisuna Philipsin suurpainenatrium (HPS) ‑valojen ja Philips GreenPower ‑LED-kasvatusvalojen yhdistelmää. Haluamme osoittaa, että hybridivalaistusratkaisu antaa viljelijöille joustavan tavan valaista satoa tehokkaasti koko varhaiskevään ajan ja hyödyntää HPS-valojen tuottamaa lämpösäteilyä kylmempinä vuodenaikoina. Tavoitteena on korjata yli 55 kg:n sato neliömetriä kohti viikon 18 lopussa.

Tavoitteet

Kokeiltuamme sataprosenttista ledivalaistusta kuuden vuoden ajan päätimme testata hybridiratkaisua, jossa oli mukana myös HPS-valaistus. Yhä useammat viljelijät haluavat nostaa valotasojaan, mutta HPS-valaistuksen tuottaman lämpösäteilyn määrä asettaa heille rajoituksia. Samaan aikaan monet heistä eivät haluaisi käyttää sataprosenttista ledivalaistusta, sillä heillä on käyttöä myös osalle HPS-valaistuksen tuottamasta lämmöstä. Kustannuspaineiden vuoksi he myös haluavat käyttää nykyistä infrastruktuuriaan tehokkaammin uusien investointien sijasta.

Tässä kokeilussa lähtökohtanamme oli HPS-asennus, joka tuottaa 180 µmol/m²/s ja kuluttaa 108 wattia/m². Puolet HPS-asennuksesta (54 wattia/m²) on korvattu ledivalaistuksella, joka koostuu Philips GreenPower ‑LED-ylävalaistuksesta (90 µmol/m²/s) ja Philips GreenPower ‑LED-välivalaistuksesta (55 µmol/m²/s). Valaistuksen kokonaistaso on siten 235 µmol/m²/s. Philips GreenPower ‑LED-ylävalaistusmoduuli valittiin siksi, että se mahdollistaa optimaalisen valonjaon viljelykasvien ylle. Välivalomoduuli puolestaan mahdollistaa maksimaalisen pystysuuntaisen valonjaon, mikä varmistaa parhaan sadon.

Olemme yhdessä kumppaniemme Delphy Improvement Centren, De Ruiter Seedsin, Cultilenen ja Gremon Systemsin kanssa etsineet oikeaa viljelystrategiaa, jonka avulla voisimme saavuttaa tavoitteemme. Joka viikko tiimiimme liittyy myös kolme viljelijää, jotka antavat meille käytännön asiantuntemukseensa perustuvia hyödyllisiä näkemyksiä.

LEDit ovat osa uutta järjestelmää, joka tarjoaa uusia ominaisuuksia kuten ilmaston hienosäätämisen, energian säästämisen ja dataa kasveista.

Istutustiheys

Istutimme 12. syyskuuta 2018 kolmannen lehden kohdalta typistettyjä kasveja. Istutustiheydeksi valitsimme aluksi 3,3 vartta/m². Aiempina vuosina aloitimme kahdella versolla kasvia kohden ja säilytimme verson, joka puhkesi 1–2 viikkoa istutuksen jälkeen. Aloittamalla kolmella versolla kasvia kohden pidennämme tuotantoa 5 viikolla tästä kolmannesta versosta, mikä optimoi talvituotantoa entisestään. Istutettu kasvi oli erittäin hyvälaatuinen, ja siinä oli kolme vahvaa, yhtä pitkää versoa. Ensimmäinen terttu kukki viikon kuluttua istutuksen jälkeen. Viikolla 49 pidimme toisen verson, jolloin tiheydeksi tuli 4,0 vartta neliömetriä kohti.

Marraskuun puolivälissä kasvusto alkoi olla liian rehevää, mutta tertut eivät olleet niin vahvoja kuin haluttiin. Meidän täytyi hylätä tavoitteemme selviytyä talvesta terttuja tukematta ja tukea niistä heikoimmat. Nähdäksemme, miten välivalaistus vaikuttaa heikkoon terttuun, päätimme jättää yhden istutusrivin tertut tukematta.

Arvioituamme ilmaston perusteellisesti päätimme vähentää kastelua, ja kasvit saavuttivat heti oikean tasapainon. Tämä hybridijärjestelmä tuottaa vähemmän lämpöä, mikä mahdollistaa myös paremman ilmastonhallinnan täyteen HPS-asennukseen verrattuna. Yleensä pelkkää HPS:ää käyttävä viljelijä sammuttaa HPS-valaistuksen varhain keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää kasvihuonetta. Tässä hybridiratkaisussa viljelijä voi käyttää kasvuvaloja paljon pidempään ja saavuttaa näin pidemmän kasvukauden.

Keskimääräinen viikoittainen tuotantomme on hiukan yli 2 kg/m2, joten todennäköisesti ylitämme tavoitteemme, joka on yli 55 kg/m2 viikolla 18 ja noin 107 kg/m2 elokuun lopussa. Heikoimmat tertut on nekin nyt poimittu, ja myös niiden keskipaino – 155 grammaa – täyttää laatustandardimme. Myös tertut, joita emme tukeneet, olivat lopulta riittävän vahvoja tuottamaan laadultaan hyväksyttävän sadon.

Kevään lähestyessä voimme edelleen hyödyntää tämän valaistusratkaisun etuja. Kun ulkolämpötilat nousevat ja päivänvalon määrä lisääntyy, voimme jatkaa sataprosenttista valaistusta saadaksemme maksimaalisen valomäärän kasveille. Vasta, kun ulkoinen säteily ylittää 450 wattia, sammutamme HPS-valaistuksen ja käytämme pelkkää ledivalaistusta.

Tähän mennessä saamiemme tulosten perusteella uskomme, että hybridivalaistus tarjoaa selkeitä etuja viljelijöille, jotka haluavat käyttää LED-valoja joustavasti valotasojen kasvattamiseen, valaistusajan pidentämiseen ja sadon parantamiseen mutta hyödyntää samalla HPS-valojen tuottaman lämpösäteilyn.

Piet Hein van Baar

Piet Hein van Baar on hyötykasveihin erikoistunut kasviasiantuntija, jolla on 20 vuoden kokemus tomaatinviljelystä. Piet Hein osallistuu tiiviisti projekteihin koko Länsi-Euroopassa ja tuntee asiakkaat ja heidän kasvihuoneensa erittäin hyvin. Piet Hein vierailee asiakkaiden luona kuuden viikon välein auttaakseen parantamaan valaistusstrategiaa.

Liittyvät artikkelit

"3 syytä, miksi latvustossa olevat LED-kasvivalot ovat tehokkaita alasviljeltyjen vihannesten kasvattamisessa"

3 syytä, miksi latvustossa olevat LED-kasvivalot ovat tehokkaita alasviljeltyjen vihannesten kasvattamisessa (useiden vuodesta 2008 tehtyjen kasvatuskokeiden perusteella).

Ota yhteyttä

Liity tiimiimme

Haluatko liittyä tiimiimme ja löytää parhaan reseptin kasvaaksesi ammattilaisena? Katso lisätietoja urasivultamme.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää kasvihuoneviljelyn LED-valaistuksesta uusimmista artikkeleistamme ja asiakasesimerkeistämme.