Ledivalaistusta käytetään koko ajan enemmän kasvihuoneissa niin kasvisten kuin kukkienkin kasvatuksessa. Vaikka monien viljelykasvien on jo todistettu kasvavan hyvin sataprosenttisen ledivalaistuksen alla, toisinaan lähdetään liikkeelle hybridiratkaisusta.
Siirryttäessä (osittain) ledivalaistukseen voidaan valita joko merkittävät energiansäästöt tai suurempi valovoima. Molemmissa tapauksissa onnistunut siirtyminen edellyttää paitsi oikean LED-spektrin valitsemista myös koko viljelyjärjestelyn tarkastelua. Tämä käsittää muun muassa istutustiheyden, kastelun ja käytettyjen kasvilajikkeiden kaltaiset tekijät. HPS-valaistus tuottaa säteilylämpöä, jota ledivalaistuksessa ei juurikaan synny. Tällä hetkellä eniten käytettyjen ledimoduulien hyötysuhde on 3,2–3,7 µmol valoa syötettävän sähkön joulea kohti, kun HPS-valaistuksessa se on 1,8 µmol/J eli 40–50 prosenttia pienempi. Lediratkaisu siis säästää merkittävästi energiaa, minkä lisäksi sen etuna on mahdollisuus hallita ilmastoa paremmin säätämällä lämpöä ja valoa erikseen. Viljelijänä sinun täytyy kuitenkin jatkuvasti seurata oikeita ilmasto- ja kasvatusolosuhteita voidaksesi hyödyntää ledivalaistusta parhaalla mahdollisella tavalla. Viljelytapojen välillä on luonnollisesti suuria eroja, mutta kaikilla niillä on myös joitakin yhteisiä tekijöitä. Jaamme mielellämme kokemuksen kautta saamiamme oppeja kanssasi.
5 vinkkiä LED-kasvatukseen
Vinkki 1: Optimoi valaistuksen käyttö himmennettävillä ledeillä
On selvää, että haluat LED-valospektrin, jolla on todistetusti erinomaiset tulokset sadon kasvattamisessa. Monille viljelykasveille on kehitetty oma valoresepti, ja voimmekin valita yli 150 todistetusti tehokkaan reseptin tietokannasta. Kun HPS-valaistus korvataan (osittain) LED-valaistuksella, kasvihuoneen kokonaisvalotaso nousee yleensä merkittävästi. Varsinkin tässä tapauksessa on hyödyllistä pystyä himmentämään LED-valaistuksen kirkkautta. Himmennettävällä asennuksella voit vastata sekä sadon, sääolosuhteiden että energiamarkkinoiden tarpeisiin tinkimättä valon tasaisuudesta. Himmennettävien LED-valojen lisäetu on, että niistä tulee noin 10 % energiatehokkaampia himmennettäessä. Tämä vähentää energiankulutusta valoyksikköä kohden.
Vinkki 2: Kasvien aktiivisuus on avainasemassa
Yhteyttämisessä syntyvien assimilaattien jakaminen on tärkeä näkökohta. Ei riitä, että kasville annetaan optimaalinen määrä valoa keinovalaistuksen avulla, jos ei luoda olosuhteita, joissa kasvi voi jakaa assimilaatit niihin kasvin osiin, joihin haluamme niiden menevän – esimerkiksi hedelmiin tai kukkiin. Ilman asianmukaisia toimenpiteitä haihtuminen voi olla liian vähäistä, kasvin lämpötila voi pysyä liian alhaisena tai lannoitteet eivät imeydy riittävän hyvin.
Säteilylämmön puuttumisen vuoksi joillakin viljelmillä käytetään tehokasta LED-suojausta ja pidetään ikkunat kiinni, jotta lämpö pysyy kasvihuoneen sisällä. Tämä voi johtaa liian passiiviseen ilmastoon, jossa kasvilla on haihdutusongelmia. Kasvi voidaan pitää aktiivisena monin tavoin. Keskeistä on kuivattaa neste kasvin ympäriltä. Voit myös harkita ilmavirran lisäämistä esimerkiksi puhaltimien avulla tai lisäämällä (minimaalisen) lämmitysputken ja tekemällä aukon suojaukseen tai jättämällä ikkunat raolleen. Aktiivinen kosteudenpoisto esimerkiksi ilmankäsittelylaitteilla on myös hyvä ratkaisu ledivalaistusta käytettäessä. Näin voit aktiivisesti suojata kasveja ja poistaa ylimääräistä kosteutta vähäisellä energiankulutuksella.
Monissa tapauksissa olemme havainneet, että ledivalaistuksen säästämää energiaa tulisi kompensoida lisälämmöllä. Se, miten paljon tätä lisälämpöä tarvitaan, vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta nettoenergiansäästö HPS:ään verrattuna on huomattava, kun otetaan huomioon sähkö ja lämpö. Yleensä lämmön kustannukset ovat myös sähkökuluja alhaisemmat.
Vinkki 3: Kasvi päättää
Optimaalisen kasvun saavuttamiseksi kasvin tulee aina olla johtavassa asemassa. Lopulta sato näyttää, millä tasolla tarjottu valo muuntuu halutuksi kehitykseksi. Pidä silmällä veden imeytymistä, kehitysnopeutta ja muita vastaavia seikkoja ja säädä ilmastoa tarvittaessa niin, että sato pysyy tasapainossa. Monien viljelykasvien kohdalla sinun täytyy ohjata generatiivisemmin kuin HPS-valaistusta käytettäessä, jotta kasvi pystyy käyttämään syntyneitä assimilaatteja oikealla tavalla. Harkitse esimerkiksi suurempaa DIF-toteutusta, kosteustasapainoa, (lehtien)karsintastrategiaa ja sähkönjohtavuuden tai reseptin säätämistä tarvittaessa. Kasvien kannalta 20 asteen kasvihuonelämpötila HPS-valossa tuntuu hyvin erilaiselta kuin 20 astetta LED-valossa. Tämä tarkoittaa, että ledejä käytettäessä sinun tulee seurata kasvin lämpötilaa ympäröivän lämpötilan sijaan. Voi myös olla hyvä idea tarkastella kasvin eri osien lämpötiloja erikseen. Lämmönlähteiden erilainen käyttö voi vaikuttaa esimerkiksi juurien ja hedelmien lämpötilaan kasvin latvan lämpötilan sijasta. Esimerkiksi kasvatettaessa korkeakasvuisia kasveja LED- tai hybridivalaistuksessa kasvuputkia käytetään paljon enemmän, jotta saadaan lämpötilavaikutukset kohdistumaan suoraan hedelmiin.
Vinkki 4: Säädä kasvin lämpötilaa suojauksen avulla
Usein näemme, että viljelijät, joilla on energiasuojus varjosuojuksen vieressä, ovat joustavampia ja hallitsevat kosteutta ja kasvien lämpötilaa paremmin kuin viljelijät, jotka käyttävät vain yhtä suojusta.
Energiasuojuksen käyttäminen kasvin lämpötilan säätelyyn tuo huomattavia etuja. Etenkin korkeatehoiseen HPS-valaistukseen tottuneet viljelijät eivät aina ole tietoisia valojen lämpösäteilyn vaikutuksesta, kun ulkopuolelta tuleva säteily on vähäistä tai jopa negatiivista. Monissa tapauksissa voi olla hyvä vaihtoehto sulkea energiasuojus lähes kokonaan ja rajoittaa säteilyä viljelykasveista ilmakehään samalla, kun ilmanvaihto ja kosteudenpoisto voivat jatkua.
Vinkki 5: Jatka laskentaa valosumman perusteella
Suurta valonvoimakkuutta käytettäessä valo rajoittaa kasvatusta vain vähäisessä määrin. Keinovalaistus tuottaa vakaat valosummat talvella, joten hyödynnä tätä vakaiden viljelyolosuhteiden luontiin ja jatkuvuuden varmistamiseen. Valo ei enää muodosta samanlaista pullonkaulaa, etenkin kun ledivalaistuksessa voidaan ohjata lämpöä ja valoa erikseen. Tämä ei tarkoita, etteikö sinun viljelijänä tulisi olla tietoinen valosummista, jotka täytyy saavuttaa, sekä niihin liittyvästä kasvu- tai tuotantopotentiaalista. Jos kasvikuormitus on liian suuri, sadon tasapaino kärsii, mikä johtaa heikkoon palautumiseen talvella. Käytä realistista kasvitiheyttä ja kiinnitä huomiota satopainoon, sadonkorjuuvaiheeseen ja karsintastrategiaan.
Onnistuneen LED-viljelyn salaisuus
Yhä useammat viljelijät siirtyvät energiatehokkaaseen ledivalaistukseen ja vakuuttuvat sen mahdollisuuksista. Jotta voit hyödyntää nämä mahdollisuudet tehokkaasti, sinun täytyy ottaa huomioon joitakin keskeisiä seikkoja. Ajattele valon lisäksi kaikkia muitakin kasvihuoneen kasvutekijöitä ja anna kasvin ohjata päätöksiäsi.
Leontiene van Genuchten on Signifyn kukkien kasvatuksen asiantuntija. Hän on käytännönläheinen ja intohimoinen tutkija, joka pyrkii työssään vastaamaan viljelijöiden tarpeisiin. Aloitettuaan työnsä Philips valaistuksella vuonna 2015 Leontiene on tehnyt yhteistyötä tutkijoiden ja viljelijöiden kanssa kehittääkseen ja parantaakseen Philipsin ledivalaistustekniikoita kukkien kasvatusta varten.
Erik Stappers on Signifyn kasvisasiantuntija. Hänen on erikoistunut korkeakasvuisiin kasviksiin ja lehtivihanneksiin. Erik osallistuu useisiin projekteihin Länsi-Euroopassa ja pyrkii yhdessä viljelijöiden kanssa löytämään optimaalisen ratkaisun heidän kasvihuoneisiinsa.
Liittyvät artikkelit
"Valkoiseen valoon" liittyvät myytit – Tarvitaanko paremman sadon kasvattamiseen ’valkoista’ valoa?
Kasvien kasvattamisen tiettyihin valospektreihin liittyy paljon erilaisia myyttejä, erityisesti valkoisen, vihreän tai laajan valospektrin käyttöön. Tämä artikkeli on Signifyn Esther de Beerin (Philips-kasvihuoneviljelyn kasviasiantuntijoiden päällikkö) haastattelun toinen osa. Tässä artikkelissa kysymme: Tarvitaanko paremman sadon kasvattamiseen ’valkoista’ valoa?
Valkoiseen valoon liittyvä myytti
Tunkeutuuko vihreä valo syvemmälle latvustoon? Kasviasiantuntijamme haastattelu.
Ota yhteyttä
Liity tiimiimme
Haluatko liittyä tiimiimme ja löytää parhaan reseptin kasvaaksesi ammattilaisena? Katso lisätietoja urasivultamme.
Haluatko tietää lisää?
Lue lisää kasvihuoneviljelyn LED-valaistuksesta uusimmista artikkeleistamme ja asiakasesimerkeistämme.